Вулкан на отдалечения индонезийски остров Халмахера изригна зрелищно, като изхвърли в небето сив облак пепел и принуди хората от седем близки села да се евакуират, съобщиха властите.

Вулканът Ибу изригна в събота вечерта, като изпрати пепел на 4 км в небето, а около кратера ѝ са пробляснали ивици лилави мълнии. Това става ясно информацията и снимките, споделени от индонезийската агенция по вулканология.

Съвместен екип от полицаи, военни и служители по издирването и спасяването е изпратен в района, за да евакуира жителите от околните села, заяви в изявление Абдул Мухари от агенцията за намаляване на последиците от бедствия.

Снимка 665608

Източник: EPA/БГНЕС

Жителите бяха преместени с пикапи и настанени в палатки за през нощта. Индонезийската агенция за бедствията не предостави информация за броя на преместените хора, но властите препоръчаха да бъде разчистен радиус от 7 км.

По официални данни към 2022 г. на остров Халмахера живеят повече от 700 000 души.

В четвъртък индонезийската агенция по вулканология повиши степента на тревога за вулкана до най-високото ниво, след като Ибу изригна многократно по-рано този месец.

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Властите да евакуират повече от 12 000 души от близкия остров

Ибу е един от най-активните вулкани в Индонезия. Неотдавнашната му дейност следва поредица от изригвания на различни вулкани в Индонезия, която се намира на Тихоокеанския огнен пръстен и има 127 активни вулкана.