Днес Вулканът Ибу в Индонезия изригна отново, като предизвика зрелищна проява на вулканични мълнии. Това предават от Reuters по информация на агенцията за вулканология на страната PVMBG.

Високият 1325 метра вулкан на източния остров Халмахера изригна два пъти в четвъртък, заяви Херунингтяс Деси Пурнамасари, служител на PVMBG.

Първото изригване е било в 1.30 ч. сутринта местно време, като са били наблюдавани лава, летящи скали и светкавици около кратера. Вторият тътен е бил в 7.46 ч. сутринта местно време, като изригването е продължило две минути. Облак пепел се е издигнал на височина до 1200 м. в небето над кратера.

Статусът на тревога все още е ниво четири, което е и най-високото, потвърди Пурнамасари.

Всякакви дейности в рамките на 7 км. от кратера са забранени от агенцията. От 16 май местните власти евакуираха седем села в района. Засега не се планира нова евакуация.

Припомняме още, вулканичната активност днес е част от поредица изригвания от май месец насам. Последните прояви на активност са били във вторник, като колоните пепел са достигнали 5 км.

Допълнително, Индонезия се намира на геологично активния тихоокеански "огнен пръстен" и има 127 активни вулкана. Миналия месец изригването на вулкана Руанг в провинция Северен Сулавеси наложи евакуацията на над 12 хил. души.

Най-малко 60 души загинаха миналия месец по време на внезапни наводнения и студени потоци от лава от планината Марапи, един от най-активните вулкани в провинция Западна Суматра.

Изригна вулкан във Филипините

Изригна вулкан във Филипините

Той е изхвърлил стълбове от лава с височина до пет километра