Загадъчна болест е поразила десетки кучета в Норвегия, убивайки най-малко 25 и подтиквайки властите да предупредят собствениците да държат домашните си любимци на каишка и далеч от други кучета, докато причината не бъде установена.

Десет кучета са се разболели в събота и неделя, съобщиха от националния орган за безопасност на храните, четири от които са умрели оттогава. Въпреки че повечето случаи са били в столицата Осло, заболяването се съобщава в 14 от 18-те окръга на страната, включително далечния север.

Според шведския вестник GT куче в съседна Швеция също е било лекувано във ветеринарна болница, след като се появило на изложение в норвежкия град Трондхайм през миналата седмица. Всички изложби на кучета в Норвегия са били отменени този уикенд.

Норвежкият киноложки клуб заяви, че стопаните са били толкова загрижени за разпространението на болестта през уикенда, че сайтът им се е сринал под тежестта на търсенията за информация. В Норвегия има около 500 000-600 000 кучета.

Недиагностицираната болест очевидно е "много сериозна за кучетата", изтъкна говорителят на агенцията за безопасност на храните Оле-Херман Тронеруд пред обществената телевизия NRK, допълвайки: "Но все още не знаем дали това е заразно или е само поредица от отделни случаи."

Директорът по извънредни ситуации и безопасност на Норвежкия ветеринарен институт Йорун Ярп заяви, че е "естествено тревожно, че здравите норвежки кучета умират толкова бързо. Това е много специална ситуация; не съм участвал в нещо подобно досега".

От института заявиха, че са изключили салмонела и отрова за плъхове, а също така не смятат, че заболяването, което причинява силно повръщане и остра кървава диария, се дължи на нещо в храната на кучетата.

Кучетата, които са се разболели и починали, са от различни места в страната и са пили и яли различни неща. В момента здравните власти в Норвегия нямат ясни резултати от тестовете и не могат да стигнат до категорично заключение.