Шестима души бяха убити, а други 81 бяха ранени в неделя, когато експлозия разтърси оживената пешеходна улица "Истиклял" в центъра на Истанбул при инцидент, който президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече бомбен атентат, който "мирише на тероризъм", съобщи Ройтерс. 

"Усилията да бъде победена Турция и турския народ чрез тероризъм ще се провалят днес, точно както се провалиха вчера и както ще се провалят отново утре", каза Ердоган на пресконференция.

"Нашите хора могат да бъдат спокойни, че виновниците зад нападението ще бъдат наказани, както заслужават", каза той, добавяйки, че първоначалната информация предполага, че "жена е играла роля" в него.

"Би било погрешно да се каже, че това несъмнено е терористична атака, но първоначалното развитие и първоначалната разузнавателна информация от моя губернатор е, че мирише на тероризъм", каза Ердоган.

Терористично нападение на пешеходната туристическа улица Истиклял в Истанбул е извършено от жена, заяви вицепрезидентът Фуат Октай. Нападателят е жена, която е взривила бомбата. В резултат на експлозията са убити шестима души. Ранените са 81, състоянието на двама от тях се оценява като тежко", каза той.

Никой не е поел отговорност за взрива, но Истанбул и други турски градове са били мишена в миналото на кюрдски сепаратисти, ислямистки бойци и други групи.

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая пръв заяви, че  има загинали и ранени в резултат на експлозията на пешеходната улица "Истиклял" в центъра на мегаполиса на 200 метра от площад "Таксим". Информацията е разпространена от турските медии.

"Днес, около 16:20 (местно време, 15:20 българско време), избухна експлозия на улица "Истиклял" в нашия квартал Бейоглу. Има загинали и ранени. На мястото бяха изпратени екипи от полиция, лекари, пожарникари и Спешна помощ ", написа политикът на страницата си в "Туитър".

Турските власти започнаха разследване в неделя за възможното участие на 25 потребители на социалните медии в разпространението на провокативни съобщения за експлозията в Истанбул. Това се казва в изявление на Генералната дирекция по сигурността на Турция.

На видео, разпространено в социалните медии се виждат няколко тела на земята, като се предполага, че поне някои от тях са смъртоносно ранени. Журналистическата група "Белингкат" съобщава, че преди експлозията е забелязана торба, в която се предполага, че се e намирал експлозива.

Министерството на външните работи съобщи, че засега няма данни за пострадали български граждани.