Украинският зам.-министър на вътрешните работи Виталий Сакал обяви на извънредна пресконференция днес, че 32 от 48-те жертви на пожара в Дома на профсъюзите в Одеса са загинали вследствие на отравяне с хлороформ.

По думите му в дробовете на загиналите са открити следи от веществото, което води до незабавно преустановяване на дишането.

Разследването на трагедията от 2 май вече е насочено в посока към установяване на лицата, внесли опасния химикал в сградата, което би могло да даде надеждни следи по установяването на подбудителите им.

Сакал добави, че властите в Киев са изпратили официално писмо до Израел с искане военни специалисти по химическите вещества от еврейската държава да се включат в следствените действия.

Припомняме, че миналата седмица бе публикуван официалният доклад на милицията в Одеса във връзка с масовите безредици в града от 2 май, при които пострадаха близо 250 души.

Тогава стана ясно, че шест от загиналите в Дома на профсъюзите са били простреляни смъртоносно преди избухването на пожара, десет са изгубили живота си при скачане от прозорците на сградата в опит да се спасят, а точно 32-ма са загинали от дима и пламъците. Днешните разкрития показват още по-зловеща картина и със сигурност потвърждават тезата, че огнената стихия е била предизвикана умишлено.