Заплахата от тероризъм на територията на САЩ е най-високата от атентатите на 11 септември 2001. Това обяви министърът по националната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, съобщи БиБиСи.

Терористичната заплаха към нашата страната е увеличена значително, изтъкна тя пред членовете на Конгреса. По думите й САЩ може да станат обект на атентати, организирани от групи, близки на Ал-Кайда, които обаче действат на американска територия.

Както съм казвала и преди, ние не можем да гарантираме, че никога повече няма да станем обект на терористична атака, както и не можем да поставим страната под стъклен похлупак, изтъкна Наполитано. Въпреки това, тя увери, че властите в страната полагат всички възможни усилия, за да сведат до минимум риска от подобно нападение.

От своя страна директорът на американския Национален антитерористичен център Майкъл Лейтър посочи, че в момента най-голямата опасност за САЩ представляват клетките на Ал-Кайда, локализирани в Йемен.

Припомняме, в края на октомври 2010г. два колета-бомби, изпратени именно от Йемен за САЩ, бяха прехванати във Великобритания и Обединените арабски емирства.

Категорично определям Ал-Кайда на Арабския полуостров, начело с Анвар ал Авлаки, за най-голямата заплаха за САЩ, посочи той. Ройтерс припомня, че Авлаки е мюсюлмански духовник с американско гражданство. През 2001 г. той напуска САЩ и се присъединява към Ал-Кайда в Йемен. Подозиран е за няколко заговора за атентати на американска територия.

Оглавяваният от Лейтър комитет бе създаден през 2004 с цел да координира усилията между разузнавателните служби на САЩ.