Заразата от ебола в Конго се е разпространила от провинцията в голям град, предизвиквайки опасения, че болестта ще бъде все по-трудно контролируема, съобщават британски медии.

Министърът на здравеопазването Оли Илунга Каленга потвърди случай на заболял в град Мбандака, в който живеят 1 млн. души и който се намира на около 130 км от района, където първите случаи бяха потвърдени по-рано този месец.

Градът е основен транспортен възел, като през него минават пътища, водещи до столицата Киншаса.

Ебола взе 19 жертви в Конго

Ебола взе 19 жертви в Конго

393 души са имали контакт със заболели от ебола

42-ма души вече са били заразени и 23 души е известно, че са починали.

Ебола е сериозно инфекциозно заболяване, което причинява вътрешни кръвоизливи и често се оказва фатално. Тя може да се разпространи бързо чрез контакт с малки количества телесна течност, а ранните грипоподобни симптоми не винаги са очевидни.

Представителят на Световната здравна организация (СТО) Питър Салама предупреди, че разпространението на заразата към голям град означава, че има потенциал за "експлозивно увеличение" на заболелите.

"Това е голямо развитие на заразата", посочи Салам, допълвайки: "Имаме ебола в градска среда, което е много различно нещо от ебола в селски райони. Възможността за взривоопасно увеличение на случаите е налице."

Салама предупреди, че местоположението на Мбандака на река Конго, която е използвана масово за транспортиране, повишава перспективата за разпространението на ебола в околните страни като Конгоо-Бразавил и Централноафриканската република, както и надолу по течението на реката до Киншаса, град с 10 млн. души.

"Това дава съвсем различен ракурс на тази епидемия и ни кара спешно да действаме в Мбандака, за да спрем този нов първи признак за предаването ѝ", изтъкна експертът.