Германската федерална служба за радиационна защита обяви, че предполагаемият източник на неотдавнашното увеличение на нивото на радиоактивност във въздуха в Европа може да се намира в Русия. Съобщението на службата е публикувано на сайта на ведомството.

В периода между 29 септември и 3 октомври от германската служба регистрираха неголямо увеличение на радиоактивността в Европа. По-конкретно в проби от въздуха в Германия и Австрия беше открит радиоактивният изотоп рутений-106. Според властите концентрацията му не е застрашавала живота и здравето на населението.

Увеличена радиоактивност във въздуха в Западна и Централна Европа

Увеличена радиоактивност във въздуха в Западна и Централна Европа

Източникът на рутений-106 не е известен

"Причината за регистрираното неотдавна неголямо повишение на показателите на радиоактивния рутений-106 все още не е известна. С висока степен на вероятност обаче неговият източник се намира в южните части на планината Урал. Това се вижда от данните на Федералната служба за радиационна защита. Други региони в южната част на Русия все още не могат да бъдат изключени", отбелязаха от германската служба.

Същевременно от ведомството са изключили авария в АЕЦ като причина за повишаването на съдържанието на рутений-106 във въздуха, тъй като в пробите не били намерени други радиоактивни изотопи.

По-късно от Министерството на обществената сигурност в руската Челябинска област отрекоха информацията за изтичането на рутений-106. Според руските власти радиационният фон в региона бил в нормални граници.

Рутений-106 се използва като източник на радиация при лечение на рак. По-рядко се използва в радиоизотопни термоелектрически генератори, предназначени за захранване на сателити. Веществото може да бъде изпуснато в атмосферата и при преработката на ядрени горивни елементи.