Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер удари Румъния във вторник, според Геоложката служба на САЩ. Усетено е и в съседни страни като България и Сърбия, съобщава АФП.

Епицентърът е в Банат, окръг Арад, на 6,4 километра дълбочина. Трусът е усетен най-силно в Тимишоара, Клуж-Напока, Орадя, Хунедоара.

Публикации в социалните мрежи показват незначителни щети на сгради и автомобили в Румъния и показват хора, които набързо излизат от сгради.

Не се съобщава обаче за ранени или значителни загуби.

В понеделник същият район на Румъния беше ударен от земетресение с малко по-малък магнитуд, без да причини щети или ранени.

Трусовете не са свързани със смъртоносното земетресение, което удари Турция и Сирия миналата седмица, съобщи румънският Национален институт по физика на Земята (INFP) във вторник, но повтарящите се трусове предизвикаха безпокойство сред някои жители.

Румъния се намира върху няколко сеизмични разлома и експертите са посочили отдавна  високия сеизмичен потенциал на страната.

На 4 март 1977 г. земетресение причини 1570 смъртни случая и повече от 11 000 ранени, повечето от които в Букурещ, разположен на разлома Вранча.