Мощно, дълбоко земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер удари край бреговете на Източен Тимор и Индонезия и се е усетило силно чак в Австралия, но властите увериха, че то няма потенциал да предизвика цунами, съобщава "Ройтерс".

Силното разтрисане предизвика тревога в столицата на Източен Тимор - Дили, карайки хората да избягат от къщите си, посочи очевидец, но засега няма съобщения за щети, ранени хора или жертви.

Епицентърът на труса е бил в морето Банда в Индонезия и е било усетено в цяла Северна Австралия. В град Дарвин, на около 700 км от епицентъра, земетресението е ударило по обяд, и служители в офиси са потърсили безопасност навън. Не се съобщава за никакви щети или наранявания.

"Това вероятно е едно най-мощните земетресения, които съм усещал тук в Дарвин", изтъкна синоптикът Крис Кент от Австралийското метеорологично бюро.

Земетресението е било на дълбочина от 220 км, уточниха от Геофизическия институт на САЩ. Заради дълбочината на труса няма заплаха от вълни цунами, посочиха от Центъра за предупреждение за цунами на Хавайските острови.

Индонезийската агенция по геофизика е регистрирала най-малко един вторичен трус с магнитуд над 4 по Рихтер.

Земетресението е било усетено и на ваканционния остров Бали в Индонезия. Но в Индонезия засега няма информации за щети или ранени хора, отбелязаха от Националната агенция за борба с бедствията.

По-рано днес силно земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер удари източната индонезийска провинция Папуа, като също няма информация за жертви.