Трите реактора в атомната електроцентрала "Крюа - Мес", разположена в департамента Ардеш, бяха спрени поради земетресение, станало в югоизточна Франция в понеделник. Това се посочва в изявление на Electricite de France (EDF), публикувано в Twitter.

В атомната електроцентрала "Крюа - Мес" при първите проверки не бяха установени видими повреди, но бяха регистрирани вибрации и това изисква допълнителен превантивен мониторинг", се казва в съобщението. "Ръководен от принципа на предпазливост, EDF реши временно да спре работата на реактори № 2, 3 и 4. Това се казва в доклада.

Първият реактор "в момента се изключва поради поддръжка".

Според EDF експлоатацията на атомната електроцентрала в Сейнт Албан и атомната централа в Трикастен продължава.

В понеделник сутринта Централното сеизмологично бюро на Франция съобщи за земетресение с магнитуд 5,4 в югоизточния департамент Дром, близо до град Монтелимар, разположен на границата с департамента Ардеш.

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусовете са били усетени от жителите на Монпелие, Лион, Сент-Етиен, Гренобъл, Авиньон и Марсилия.

В резултат на земетресението са пострадали трима жители на Ардеш и един жител на Дром. Властите призоваха всеки, който се почувства неразположен или ранен при земетресението, да потърси медицинска помощ незабавно.