Финикс претърпя 31-ия си пореден ден с най-малко 43,3 градуса по Целзий, докато други части на страната се бориха в неделя с рекордни температури.

Изследвания показват, че юли ще бъде най-горещият месец, регистриран някога. Световната метеорологична организация и службата за изменение на климата "Коперник" на Европейския съюз в четвъртък обявиха юли за надхвърлящ рекордите.

Историческата жега започна в долната югозападна част на САЩ в края на юни, простирайки се от Тексас през Ню Мексико и Аризона до пустинята на Калифорния.

3 юли е най-горещият ден, регистриран някога

3 юли е най-горещият ден, регистриран някога

Средната глобална температура достигна 17,01 градуса по Целзий

В неделя огромен горски пожар избухна в резервата Мохаве в Калифорния и се разпространи бързо на фона на непостоянни ветрове, докато противопожарните служби съобщиха за напредък срещу друг голям пожар на юг, който наложи евакуации.

Пожар в Йорк, който избухна в петък близо до отдалечения район на каньона Карътърс, издигна огромен стълб дим, видим на почти 160 километра от другата страна на щатската граница в Невада.

Овъглили са повече 284 квадратни километра пустинни храсти, растения и гори от Джошуа, показват данни от неделната актуализация.

На югозапад пожарът от Бони се задържа стабилно на около 8,8 квадратни километра в скалисти хълмове на окръг Ривърсайд. Повече от 1300 души получиха нареждане да евакуират домовете си в събота близо до отдалечената общност Агуанга, Калифорния.

В Калифорния, на около 16 километра северно от Лос Анджелис, летните горещини може да са причина за необичайно поведение в животинското царство: полицията в града реагира на сигнал за мечка, забелязана в жилищен квартал и намери животното да седи в джакузи зад един от домовете.

Тъй като изменението на климата води до по-дълги и по-горещи вълни, рекордните температури в САЩ убиха десетки хора, като най-бедните американци страдат най-много. Климатикът, някога лукс, сега е въпрос на оцеляване .

Миналата година всички 86 смъртни случая, свързани с жегата на закрито, са били в неохладена среда.

Финикс може да усети леко облекчение, тъй като очакваните сезонни гръмотевични бури могат да понижат температурите в понеделник и вторник. То обаче едва ли ще е трайно, като се очаква температурите да се понижат обратно до 43,3 градуса в сряда и да достигнат 46,1 до края на седмицата.

Междувременно Лас Вегас също се сблъсква с най-горещия си юли досега. Градът се доближава до рекорда си от 2010 г. за средната стойност на най-високата и най-ниската температура всеки ден за юли, която достига 35,5 градуса по Целзий.

Екстремните горещини удрят и източната част на САЩ, тъй като високите температури се преместиха от Средния запад към Североизтока и Средния Атлантически океан, където на някои места също бяха регистрирани най-топлите дни досега тази година.

Ново лято на суша и пожари в Европа

Ново лято на суша и пожари в Европа

Юни беше най-горещият месец, регистриран през последните 174 години. Юли е на път да счупи този рекорд.