Мразовитите температури и липсата на медицински грижи са довели до смъртта на най-малко 15 деца на бежанци в Сирия през последните седмици, съобщиха от УНИЦЕФ, цитирани от "Франс прес".

От УНИЦЕФ уточниха, че осем от децата са починали в резултат на измръзване в бежанския лагер Рукбан в югоизточната част на Сирия, а седем други по време на бягство от крепостта на екстремисти град Хаджин, който се намира на север от лагера Рукбан.

"Мразовитите температури и тежките жизнени условия в Рукбан ... все повече поставят в риск живота на децата", изтъква регионалният директор на УНИЦЕФ Герт Капелере.

"Само за един месец са починали най-малко осем деца - повечето от тях под четири месеца, а най-малкото - само на един час", допълни той.

Капелере обясни, че студът в изолирания пустинен бежански лагер на границата с Йордания, където 80 процента от 45 000 жители са жени и деца, увеличава детската смъртност.

Внезапният студ, който удари региона, също има тежки последици за хората, бягащи от боевете в т. нар. джоб Хаджин в Източна Сирия.

Районът близо до иракската граница е арена на интензивни боеве между терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), защитаващи последните останки от "халифата" си и силите на сирийските кюрди, подкрепяни от въздушните удари на САЩ.

Според ООН повече от 10 000 души са напуснали района от декември насам.

"Семействата, търсещи безопасност, срещат затруднения при напускането на зоната на конфликта и чакат в студа в продължение на дни без подслон или основни доставки", очерта бедственото положение Капелере.

"Опасното и трудно пътуване се твърди, че е убило седем деца - повечето от тях под една годинка" в Хаджин, отбеляза представителят на УНИЦЕФ.