Разгоря се ожесточена борба между израелски евреи и израелски араби. Това е по-опасно от конфронтация с Хамас в Газа. За това предупреждава Петер Мюнх, журналист от германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Израел преживява трудни дни, но страната е свикнала с войни. Опитът показва: снарядите валят, но в даден момент има мир. Но сега, в разгара на нова битка за Газа, има нов фронт неочаквано отворен, което в крайна сметка може да се окаже много по-опасно от конфронтация с външен враг. В крайна сметка тази фронтова линия минава точно през Израел, предупреждава Петер Мюнх.

Арабското малцинство съставлява около 20% от 9-милионното население на Израел, а много градове имат смесено население.

Оттам идват тревожни кадри и новини. Арабската тълпа в Лод, подтикната от боевете около джамията Ал Акса в Йерусалим , които започнаха да подпалват синагоги, започнаха и ограбваха магазини. Бързо като пожар, насилието се разпространи в цялата страна и веднага имаше улични екстремисти, които маршируваха по улиците с бойния вик "Смърт на арабите".

Говорим за "Кристалнахт в Лод", президентът Реувен Ривлин говори за "гражданска война", ръководителят на правителството Бенямин Нетаняху предупреждава за "анархия". Ситуацията наистина заплашва да излезе извън контрол и това заплашва самите основи на държавата, коментира "Зюддойче цайтунг".

Съжителството на евреи и араби в Израел винаги е било крехко. Въпреки че през 1948 г. основателят на държавата Дейвид Бен-Гурион открито гарантира на арабските граждани същите права като евреите, всъщност те живеят в паралелно общество(...) Арабското малцинство винаги е било игнорирано от държавата.

Ерата на Нетаняху добави още един компонент: целенасочен тормоз и дискриминация, а законът за националната държава, приет през 2018 г., превърна израелските араби във второкласни граждани . Разделението, създадено от Нетаняху, е частично отговорно за факта, че сега тълпи араби и евреи правят хаос по улиците.

Около Газа някой ден оръжията ще заглъхнат. Както при предишните войни между израелската армия и палестинското движение Хамас, двете страни ще продължат да враждуват помежду си, намирайки се от двете страни на фронта. В Израел обаче хората трябва да продължат да живеят заедно и спешно намерят нов баланс.