С 1/3 са намалели работещите без трудов договор в секторите хотелиерство и ресторантьорство в резултат на предприетите от правителство мерки за подкрепа на бранша. Това сочи анализ на изпълнението на мярката 60/40, разработен от експерти от МТСП, Агенцията по заетостта и НОИ по предложение на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В двата сектора делът на работещите без трудов договор е намалял от 0,6% през първите 9 месеца на 2019 г. на 0,4% за същия период през 2020 г. Според Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България това доказва, че предприетите помощни мерки съдействат и за изсветляване на "сивия" сектор.

Те посочват, че благодарение на намаленото ДДС от 20 на 9% и мярката 60/40, която за бранша е 80/20, хиляди са запазили работните си места.

Сивата икономика у нас "произвежда" 23 млрд. лв.

Сивата икономика у нас "произвежда" 23 млрд. лв.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изтъкват, че намален ДДС за заведения е стандартна практика в голяма част от европейските държави. Те посочват, че повечето държави в ЕС предприемат действия по намаляване на ДДС ставките си в сектор туризъм и в частност ресторантьорство, като намаленията са между 50 и 70% в зависимост от първоначално заложените ставки в конкретните страни. Държави извън ЕС пък предприемали много по-рязко намаление на ДДС с цел възстановяване на икономиката си, като тяхното намаление достига и до 90% от първоначално заложения данък.

От двете браншови организации подчертават, че при нито едно намаление на ДДС в държавите членки на ЕС няма деление в сектора на услуга в заведението и при доставка.

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Предложението мина със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68

В момента България е една от най-либералните държави по отношение работата на заведенията, посочват ресторантьорите и напомнят, че у нас ресторантите отвориха летните си градини на 6 май, а на 1 юни отвориха изцяло. В средата на юни пък заработиха нощните клубове. За сметка на това в Европа се наблюдава масово затягане на мерките след втора вълна на коронавируса, каквато до момента у нас няма.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България призовават, каквито и решения да се вземат занапред, те да бъдат предварително съгласувани с бранша, за да има предвидимост и да се избегнат допълнителни загуби и напрежение в сектора.