Страната ни има готовност да изнася вина за Бразилия, Виетнам и Япония.

Това заяви в пазарджишкото село Огняново министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Аграрният министър традиционно заряза лози в масива на изба "Беса Валей" по случай празника на виното Трифон Зарезан.

Той беше категоричен, че производителите на българско вино трябва да заложат на качеството, а не на количеството.

Традиционните качествени български вина се завръщат на пазара на Близкият изток. Основният износ на България е насочен към Русия, Полша, Великобритания, Чехия, Литва и Германия, а най-голям дял в структурата на износ заемат бутилираните вина, което представлява 80% от общият износ, изтъкна Найденов.

Земеделският министър каза още, че износът на наши вина е отбелязал нарастване с 10% от предходната или 57 млн. 683 хил. литра.

Найденов подчерта напредъка в усвояването на средствата по Програмата за преструктуриране и конверсия на винени лозя, което надхвърля 78%.

Изпълнителният директор на избата Ивайло Антонов сподели от своя страна, че избата е сключила договор с авиокомпания "Луфтханза" за доставка на вина.

Министър Найденов разговаря и с изтъкнатия енолог и блендьор Марк Дворкин, главен експерт на вината "Енира" към избата.

Междувременно стана ясно, че лозовите масиви у нас все повече намаляват. Това отчетоха от Института по лозарство и винарство, съобщи БНР.

Директорът му Виолета Димитрова посочи, че лозята е култура, изискваща сериозни инвестиции, които в първите три години нямат възвращаемост.

За съжаление в последните години много малък процент се пада на лозарството - около 5%, коментира тя.