Министърът на земеделието Нихат Кабил съобщи, че земеделските стопани вече са разпознали около един милион и двеста хиляди хектара земеделска земя, предаде БНР.
Изоставане има в шест района в Западна България, но от 15 януари и там ще започне разпознаването на земеделските парцели.

Това е едно от основните изисквания за получаване на субсидии от ЕС, уточни Кабил.
Министър Кабил каза още, че средно 10-12 лева за декар ще бъде размерът на субсидиите, но към тях ще има и допълнителни плащания за земята в необлагодетелстваните и селските райони.

"За едните зони ще бъде около 50 евро на хектар, за другите зони ще бъде 100 евро на хектар, но те ще бъдат като трети вид доплащане към тези преки плащания, така че се оформя от първата година на декар чрез различните плащания минимум около 10-12 лв. и заедно с компенсаторните плащания около 15 лв. за декар", каза Нихат Кабил.

Във връзка с проверките, които се извършват в момента в предприятията за преработка на мляко и месо, министърът на земеделието Кабил каза, че внесените суровини до края на миналата година от страни, които не са одобрени от ЕК, ще бъдат преработвани, но продуктите ще се продават само на нашия пазар.