20 компании са закупили документацията за участие в първия лот на магистрала „Марица". Припомняме, тръжната процедура беше обявена на 1 декември, тази за втория лот - в началото на тази седмица.

Това стана ясно на пресконференция в сградата на АПИ, където участие взеха министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, председателят на управителния съвет на АПИ Божидар Йотов и експерти от двете ведомства. Сред закупилите тръжната документация има както познати играчи, така и компании, които участват за първи път.

Припомняме, че изискванията за строителя на трасето включват и това той да има опит в изграждането на трасета с висока товароносимост, както и пътища до гранични пунктове.

Самата пресконференция бе по повод готовността на републиканската пътна мрежа да посрещне зимните условия. В тази връзка министър Плевнелиев заяви, че за редица области в страната вече има сключени договори, които са със срок от 4 години, а не познатите до сега едногодишни такива.

Това по думите му дава по-голяма перспектива, но и отговорност на строителните компании в почистването на пътната мрежа. Това е ми едно допълнително спокойствие за следващото правителство на България, което и да е то, че през първата зима от неговото управление ще има сключени  договори за зимна поддръжка.

Божидар Йотов заяви, че 1500 машини са ангажирани за зимното почистване, а дейността им се следи посредством GPS и информацията за нея постъпва в ситуационния център на пътната агенция. Така се прекратява една порочна практика тези коли освен републиканската пътна мрежа да поддържат и общинската такава.

Лазар Лазаров от Управителния съвет на АПИ заяви, че преди зимния сезон е била направена проверка на техниката, която ще чисти пътищата по подобие на строевата подготовка в армията.

На телефон 0700 130 20 гражданите могат да подават денонощно сигнали са критични ситуации на пътя, както и да получат актуална информация за състоянието на пътната мрежа.