Около 20 октомври ще бъдат спрени доставките на въглища от „Марица Изток 2" до завода „Брикел". Това заяви министърът на екологията Нона Караджова.

По думите й между 1000 и 2000 души с ниска квалификация ще бъдат уволнени от завода при спиране на работата му.

Караджова посочи, че МОСВ и социалното министерство обсъждат програми, по които на съкратените работници да им бъде осигурена временна заетост.

Тя определи предупрежденията на синдикатите от КТ „Подкрепа" за ефективни стачни действия като неоснователни и напълно излишни.

Според нея става въпрос за седем години безотговорно отношение на работодателя и на синдикалистите, които не са изградили сероочистваща инсталация в завода.

В момента се изготвя план-график за извеждане на съоръженията от експлоатация.

Припомняме, преди месец и половина собственикът на „Брикел" Христо Ковачки пое ангажимент да инвестира 38 млн. евро в сероочистки, така че инсталациите до март 2012 г. да бъдат приведени в съответствие с екологичните изисквания.

Тогава министрите Трайков и Караджова са се съгласили да предприемат стъпки за осигуряване на работа на инсталациите в междинния период.

По повод днешните протести на партия „Зелените", които се обявиха против застрояването на парк „Пирин" Караджова заяви: „Отказали сме безброй много инвестиционни намерения в парк „Пирин."

Според нея става дума за подмяна на стари съоръжения от преди 30 г. в района на скизоната в Пирин. По думите й всички процедури са спазени и няма притеснения по отношение на застрояването.

Не става въпрос за вземане на решение от правителството да затвори „Брикел", а за това, че трябва да се спазват клаузи по договора за присъединяване на България към ЕС, посочи министър Караджова.

„От 2004 г. „Брикел" в рамките на хода за присъединяване са заявили, че не желаят да ползват преходни периоди до края на 2014 г. и да приведат дейността по сероочистване в съответните екологични норми, а са подали декларация, че са съгласни да работят максималните 20 хил. часа, без да спазват нормите, след което да преустановят дейността си", припомни Нона Караджова.
„Тези 20 хил. часа изтекоха през месец юни тази година", посочи още тя.