Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза, че няма промяна в прогнозата за цените на природния газ, искани от „Булгаргаз." Той посочи, че тези предложения все още не са разгледани, тъй като в комисията очакват внасянето на конкретните данни.

По думите му от „Булгаргаз" искат увеличение от около 7%.

Според него два са основните фактори, които трябва да се вземат предвид - котировките и курса на долара, а останалите елементи се следят непрекъснато.

Семерджиев каза, че в ДКЕВР трябва да получат конкретните данни, за да преценят доколко са достоверни и дали водят до исканото увеличение на цената. По думите му очакванията на комисията са били за това, че от „Булгаргаз" ще поискат около 3-4%.

В тях са данните, въз основа на които се определят крайните цени и искаме да преценим начина, по който са отчетени промените в котировките и курса на долара, както и изпълнението от предишното тримесечие, което още не е завършило, посочи той.

Семерджиев обясни, че всяко тримесечие определянето на цените на газа става и въз основа на изпълнението на параметрите, които са заложени в предишното тримесечие. По думите му колкото повече време минава, толкова по-точно ще бъде определянето на цените за следващите три месеца.

Семерджиев не можа да каже дали от 1 юли цената на газа ще е по-висока с 3-4%. По думите му въз основа на сега съществуващата цена се определят и цените на парното.

Ние винаги определяме цени на реални неща, каза той.

Ако поскъпването на газа е близо до 7%, заедно с предишното увеличение, което не се е отразило в цените на топлинната енергия, комисията ще направи корекции и за топлинната енергия. Тя ще бъде индивидуална, но няма да бъде повече от 3 % за топлинните дружества, посочи Семерджиев и допълни, че това е с корекцията на природния газ и се предвижда да стане от 1 юли.

Според него не може да се каже каква ще бъде цената на нощната и дневната електроенергия, като тенденцията е за много леко завишаване на нощната тарифа.

Той обясни, че това по принцип означава леко понижаване в дневната тарифа, тъй като двете са взаимносвързани.

Конкретните цифри ще бъдат обявени, когато са готови анализите. Ние одобряваме необходими приходи и всички съотношения между тарифите са взаимносвързани и се отразяват на отделните тарифи, каза той и допълни, че ако някъде има увеличения при топлофикационните дружества, то трябва да се види не само като процент, но и като цени.

Семерджиев призова да се изчака до 22 юни, когато ще се състои кръгла маса и отново ще бъдат подробно обсъждани цените на тока и парното. Цената на енергията от конвенционалните енергии не поскъпва, дори поевтинява, каза още той. Семерджиев обясни, че с нея се компенсират добавките, които трябва да се заплащат от цялото общество.

Той изтъкна, че те са три вида - подпомагане изграждането на ВЕИ, за енергията от когенерацията - високо ефективното комбинирано производство и по дългосрочните договори за Марица Изток 1 и Марица Изток 3.

Запитан как ще коментира проекта за Закон за енергетиката Семерджиев каза, че първо той трябва да мине официално за обсъждане през ДКЕВР и тогава ще може да каже конкретното си становище, но призова да не се говори за предположения.

Шефът на ДКЕВР посочи, че не се плаща наем електромер, а постоянни такси за постоянни услуги. По думите му как ще се нарече това е съвсем отделен въпрос.

На въпрос дали са готови глобите за ЧЕЗ за липсата на присъединяване той каза, че вече са изпратени две наказателни постановления. Готови са и другите девет и се предвижда подготвяне на още допълни на минималната сума от 20 000 лева.

Според него големите суми не могат да имат ефект. „Важно е, че ЧЕЗ работят по въпроса, съставят графици за изкупуване на съоръженията на потребителите и ние имаме ясно виждане как трябва да се реши този проблем. Трябва обаче и ЧЕЗ да реагират адекватно, за да могат да успокоят всички потребители, които очакват от тях уреждане на отношенията си по въпроса за съоръженията за присъединяване", заяви той и допълни, че ДКЕВР няма да спре този процес, докато ЧЕЗ не си уреди отношенията с потребителите.

Ангел Семерджиев коментира и доклада на ЕК, в който се твърди, че регулаторът не е независим.

Председателят на ДКЕВР посочи, че е много добре запознат с него. Не става въпрос за препоръки, а за едно предположение, за което ние сме подготвили много дълъг отговор с много подробно обяснение защо считаме, че това не е правилното заключение, обясни още той и допълни, че вчера това обяснение е предвижено по съответния ред.