От няколко години пада годишният прираст на дървесина. Това обясни пред земеделската комисия в НС Красимир Дачев, представител на дървопреработвателната индустрия.

В България гората не се прочиства, категоричен бе той. Драматично пада добивът на дървесина, алармира Дачев. Тенденцията идва след 70 години устойчиво развитие. Индустрията има нужда от дългосрочно и устойчиво развитие на гората, посочи Дачев. За да се развива българската гора, тя трябва да се прочиства. Секторът има голям потенциал, по думите му, а сега се убива гората.

Нас ни интересува да има здрава гора дългосрочно, заяви още той. Губим пазари. Трябва да се увеличи ползването на горите, за да са здрави, според него. След определена възраст горите спират да преработват въглероден двуокис, обясни Дачев.

30% от малките фирми в мебелната индустрия са фалирали. Гората трябва да се развива, смята Красимир Дачев. Малък кръг хора пречат да се развиват горите, по мнението му. Затова секторът иска минимални промени в нормативната уредба за изсветляване на сектора, както и да е разреши повече механизация. Трябва активно да се развива инфраструктура в гората, посочи Дачев. Освен това бизнесът иска да се създадат условия за промишлено развитие на дървесина. 10 години не е правена инвентаризация на горите, а е важно да се знае какво е състоянието им.

Георги Тошев, заместник-министър на земеделието смята, че горската система е една от най-подредените у нас. Средногодишното ползване на дървесина от държавните горски стопанства е над 7 милиона кубични метра. 180 000 български домакинства ползват дървесина от стопанствата. Няма недостиг на дървесина на българския пазар, изтъкна Тошев. Притеснението на ведомството е, че ако се разшири добивът, ще остане дървесина.

3 дървопреработващи фирми спират работа заради високите цени

3 дървопреработващи фирми спират работа заради високите цени

Те алармират за спекулативното покачване на цената на дървесината през 2022 г