Според 43 % от българите икономическото състояние на страната се е влошило след присъединяването на България към ЕС, информира БНР.

46 на сто смятат, че то остава същото, а за 6.2 на сто то се е подобрило.

Това показват данни от национално представително проучване на Института по социология към БАН за европейските нагласи на българите. Изследването беше представено от Анна Мантарова по време на дискусия "След местните избори - накъде?".

Попитани за промените в личен план след присъединяването на страната ни към ЕС, 42 % от анкетираните отговарят, че материалното им положение се е влошило.

Половината (50.6 на сто) смятат, че материалното им положение е останало същото, докато 7.2 на сто посочват, че то се е подобрило.

Близо година след присъединяването на България към ЕС българите в по-малка степен се чувстват европейци спрямо 2004 г., отчете Мантарова.

Според изследването в края на 2004 г. 20.2 % от българите се чувстват напълно европейци, докато в края на 2007 г. те са почти наполовина - 10.7 на сто от анкетираните.

За 64.6 % през 2007 г. много тежък проблем за българското общество е корупцията, 52.6 на сто определят престъпността, а за 49.3 % това е състоянието на икономиката.

Според 45.7 на сто сега тежкият проблем на България е безработицата, докато през 2004 г. 70 % са я определили като много тежък проблем и това показва, че тя вече не е доминиращ дразнител в съзнанието на хората, коментира Мантарова.