Близо 500 души от звената на „Горубсо Мадан" АД са в ефективни стачни действия от днес.

Стачката е организирана от Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Причината за острата ескалация на социално недоволство са неизплатените от месец септември 2010 г. заплати на работещите в предприятието.

Председателят на Федерация на независимите синдикати на миньорите - КНСБ Пенчо Токмакчиев заяви пред news.bg, че в момента в ефективна стачка са около 500 души от общо 680 заети в „Горубсо."

По думите му от синдиката не очакват броят на стачкуващите да се увеличи, тъй като те изпълняват определени технологични задачи в рудника.

Токмакчиев подчерта, че миньорите нямат други искания, освен изплащане на дължимите работни заплати от месец септември насам и изрази увереност, че ще си получат възнагражденията си до Коледа.

Убеден съм, че ще постигнем консенсус, защото имаме предварителни разговори със собственика, заяви Токмакчиев и допълни: „Имаме подписани редица споразумения с работодателя, но искаме да му упражним лек натиск."

Той поясни, че утре предстоят разговори с ръководството на мината и изрази искрената си надежда, че проблемът ще бъде решен.

Токмакчиев каза още, че не е оправдано миньорите да не си получават заплатите при положение, че си изпълняват разчетите, а цените на металите на Лондонската борса са високи.

Според него проблемът идва от това, че държавата не е разплатила на собственика дължимия ДДС, което към момента е около 6 милиона лева.

Токмакчиев увери, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, миньорите ще продължат с ефективните стачни действия, докато не постигнат целите си.

Той обаче изтъкна, че при тези високи цени на Лондонската борса работодателят губи много повече, ако служителите му не си изпълняват задълженията, отколкото ако им изплати дължимите суми.