Истински ценови шок е разтърсил домакинствата след лятната дефлация, твърдят анализаторите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, предаде БНТ.

Само за третото тримесечие - юли, август и септември животът е поскъпнал със 6 %.

Годишното поскъпване ще бъде около 13.5 %, което според икономистите е своеобразен рекорд и далеч надхвърля повишенията през последните 7 години.

В анализа на Института за социални и синдикални изследвания се посочва, че при редица основни хранителни стоки ценовия скок е драстичен.

Средно с 30 % по-скъпи са хлябът и зърнените храни. Рекордно висок е скокът при яйцата. Само за три месеца - до септември цената им нарастна с близо 50 % и стигна 24 стотинки за бройка, и то в най-благоприятния за тяхното предлагане сезон.

Сериозно е поскъпването при млякото и млечните продукти.

При нехранителните стоки и услуги поскъпването е значително по-ниско.

Издръжката на живот на 1 работещ в 4-членно семейство с двама възрастни и две деца достигна 457.93 лева, посочва анализът. Това е с 6 % по-скъпо от предишните месеци и с 13,7 % повече спрямо миналата година.

По данни на ЕВРОСТАТ България отново е на последна позиция по отношение на работната заплата и с най-ниски темпове на повишаване на доходите.