Около 600 млн. евро са документираните и осчетоводени разходи на площадката на АЕЦ "Белене" от последния "напън за строителство", съобщи днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

По думите на Трайков, освен тази сума, има и незнайно колко разходи по този проект от 80-те години на миналия век насам.

В отговор на въпрос кой ще понесе вината за тези разходи, без да има свършено нещо, Трайков заяви, че вина ще понесе някой, когато се прецени, че има криминално деяние и проектът АЕЦ "Белене" е заровен.

На въпрос дали чрез преразглеждане на сключени вече договори може да се очаква нещо да бъде свършено срещу тези пари, Трайков отговори "как може похарчените вече пари, които са използвани за нещо, да станат по-полезни, отколкото са в момента?".

Министърът добави, че няма конкретни инвеститорски намерения за новата централа. Той не се ангажира с конкретен срок за отговор на руското предложение строителните дейности по проекта да продължат с руско финансиране. "Нищо няма да се прави през главата на хората и необмислено", заяви министърът.

По отношение на възможността за сливане на проектите "Набуко" и "Южен поток", Трайков посочи, че има различни интереси и различни предложения, и диалогът между страните не е само по една линия.

"Всичко е под въпрос, докато нещо не стане факт", коментира той.

Днес от 13.00ч. премиерът Бойко Борисов и министър Трайков ще се запознаят на място с извършените строителни работи на площадката на АЕЦ „Белене".

Управителят на консултантската компания по проекта "Риск инженеринг" Богомил Манчев коментира, че по-голямата част от изразходваните за АЕЦ "Белене" пари са дадени за разработване на проекта, а едва 97 млн. евро са похарчени за разрушаване на съществуващата инфраструктура на площадката.

Според него НЕК е пренасочила голяма част от наличните си пари към друг проект - хидровъзел "Цанков камък".

Отпуснатият от БНП "Париба" кредит в размер на 250 млн. евро не е бил изрично предоставен за АЕЦ "Белене", а НЕК е можела сама да прецени как да изразходва средствата, коментира експертът.

Тези пари не са изхарчени за проекта за ядрена централа, а са били насочени към други проекти и покриване на текущи разходи, заяви Манчев.