Зърнопроизводителите от страната започват протести с искания за мерки за преодоляване на сушата, предхождаща пороите.

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява правителството да вземе адекватни мерки за преодоляване последствията от незапомнената суша.

Зърнопроизводетилите са категорични, че държавата трябва да им компенсира загубите, които - според тяхната прогноза, ще достигнат до 500 милиона лева, а зърненият дефицит ще е 400 - 500 хиляди тона.

Предупредителен протест предприемат зърнопроизводители от Пловдив, Плевен, Велико Търново, Хасково, Сливен и Ямбол.

Те ще  ще блокират временно пътни артерии.

Главни пътни артерии в Пловдивска област ще бъдат блокирани между 17 и 18 ч. от близо 600 трактори и комбайни на зърнопроизводители от 6 пловдивски общини, информира Радио Пловдив.

Преди това - в 16.30 ч. земеделски производители от общините Първомай, Калояново, Раковски, Брезово, Съединение и Пловдив едновременно ще проведат митинги-шествия със селскостопанска техника.

Така те се присъединяват към исканията на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Със селскостопанска техника, но без да блокират движението зърнопроизводители от Добричка област също ще излязат на едночасов протест в 16.30 часа.

Междувременно, в деня на протеста Консултативният съвет по зърно ще разгледа на заседание състоянието на посевите от зърно, зърнените наличности в страната в момента, както и прогнозните добиви за Реколта 2007.
Ще бъдат представени резултатите от изследванията на посевите през последната седмица и анализите и прогнозите за зърнения баланс на страната.