Юни е четвъртият пореден месец на спад на безработицата тази година.
През месеца в бюрата по труда са регистрирани 343 009 безработни лица.

Основната причина за намалението е продължаващото благоприятно въздействие на активния летен сезон, който осигурява заетост в хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, търговията, преработващата промишленост, транспорта и строителството.

Друг важен фактор, който оказва влияние върху безработицата, е активната дейност на трудовите посредници в бюрата по труда, посочват от Агенцията по заетостта, цитирани от Finance.news.bg.

За трети пореден месец единствено в област София-град равнището на безработица се запазва непроменено. През последните 4 месеца броят на областите с равнище на безработица по-ниско от средното за страната се увеличи от 7 на 10.

Новорегистрирани в бюрата по труда са 30 407 безработни лица, като те са предимно от секторите „Услуги" (45.4%) и „Индустрия" (26.4%).
Делът на освободените от работа в резултат на масови уволнения е 5.9%.

Като изходящ поток, бюрата по труда са напуснали 40 362 безработни. Постъпилите на работа безработни лица през месеца са 40.2% от изходящия поток.

През месец юни в бюрата по труда са обявени общо 12 321 работни места, от тях в реалната икономика са 97.6%.

Най-много са обявените места в преработващата промишленост - 3 874, следват търговията и ремонта на автомобили и битова техника - 2386, хотелиерството и ресторантьорството - 1 186, строителството - 912 и аграрният сектор - 892 места.

Незаети към края на месец юни от обявените в бюрата по труда са останали общо 10 763 работни места.