От Асоциацията на индустриалния капитал в България представиха Законопроект за промени в Закона за храните. Инициативата е на съюз "Произведено в България" и Национален съюз на земеделските кооперации в България.

Законопроектът предвижда решение на проблема с двойните стандарти при храните, които от година са предмет на обществени дискусии. Председателят на АИКБ Васил Велев заяви пред медии, че "проблемът няма да бъде решен с призиви, заклинания, порицание и анатеми, а очевидно може да бъде решен на национално равнище със съответните изисквания, контрол и санкции.".

Той допълни още, че Брюксел не може да се ангажира пряко с проблема, а може само да го обяви за незаконна практика. "Надяваме се да бъде подкрепен от повече политически сили. Това е въпрос, който не трябва да се политизира. Вече има индикации, че законопроектът ще бъде припознат", заяви Велев.

Основните изменения в закона, които АИКБ предлага, предвиждат забрана за пускане на стоки на българския пазар, които нямат съответния сертификат, че са идентични със стандарта в държавата на производство. "Става дума за производители предимно от Германия и Франция. Ресурсът на компании от тези държави е по-голям от ресурса на всички компании в ЕС, взети заедно", каза Кънчо Стойчев-председател на Съюз "Произведено в България".

Той посочи още, че такива компании убиват родното производство предвид малкия пазар в България, недостатъчните субсидии в земеделието и подбиването на цените. Това поставя въпроса за нечестната конкуренция, защото подобни практики спъват националната икономика, в частност малкия и среден бизнес. "Проблемът е в неограничеността на системата. Държавата трябва не да пречи, а да ограничава възможностите за прекомерна реализация на свръхпечалби по нечестен начин", коментира още той.

Според правното становище на ЕК двойният стандарт е нелоялна търговска практика, която трябва да се преследва и санкционира от националните власти. Ролята на ЕС по проблема може да бъде консултативна.

Случва се една марка стоки на пазара в различни държави да се предлага с различни етикети. "Тъй като няма единен регистър, в една държава на ЕС се произвежда с една рецепта, в друга държава се регистрира с втора рецепта, но със същото име. Просто трябва да се казва по различен начин", добави и Явор Гечев - председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България.

Той даде пример с рекламните спотове на известни компании, които предлагат един и същ продукт с различен състав в отделните страни.

"Ние не искаме нищо от производителите, а от законовите власти, които са регистрирали продукта. Искаме сертификат, който казва, че тази партида отговаря на това, което са регистрирали в тяхната държава", каза още Гечев.

От АИКБ настояват Агенция по храните да осъществява контрол и законово да се регламентират начините на проверка.

Законопроектът предвижда и санкции за храни, които нямат сертификат или не отговарят на посоченото. Санкциите тръгват от 10 000 и стигат до 20 000 лв., а при повторно нарушение се налага по-тежка глоба - от 40 000 до 50 000 лв. Асоциацията е готова да дебатира с политическите сили.

"БСП и Коалиция за България подкрепят инициативата. Очакваме Обединените патриоти също да я подкрепят", каза Васил Велев.

АИКБ готви още четири нови инициативи, свързани с промени в Закона за счетоводството относно задължителния одит, който според Велев е излишен за микропредприятията. "700 одитора са се водили като пиявици в микропредприятия, които нямат нужда от техните услуги, а са задължени да плащат", добави той.

Велев даде информация и за нови предложения за изменение на Закона за водите, въвеждането на специален договор за дуалното обучение, който да замени досегашния прилаган трудов договор. Нови промени в Закона за висшето образование целят кадрите, от които държавата се нуждае, да са държавна поръчка с безплатно образование, но след завършване на ВУЗ да имат задължение да се реализират по специалността си.