България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите. Това обяви министърът на икономиката Теодор Седларски на конференция за представяне на доклад за добри практики, мерки и препоръки за стимулиране на развитието на дигитални и дигитално задвижвани микро, малки и средни предприятия, съобщават от министерството.

Седларски увери, че ведомството вече е направило заявка за превръщането на България в дигитален хъб на Балканите. Това е станало по време на конференцията "Цифров ден на Европа" в Рим.

По думите на Седларски страната ни е изключително разпознаваема IT дестинация в чужбина. Със своите традиции и успехи в сектора България се е наложила като предпочитано място за стартъп общността и глобалната екосистема.

Насърчаване развитието на цифровата икономика е приоритет в работата на икономическото министерство. За тази цел са предприети редица инициативи.

Вече е сформирана работна група за разработване на стратегически документ - "Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)".

Целта е да се създаде рамка, в която да се съсредоточат усилията за подпомагане на българската икономика по посока на новите глобални технологични и социално-икономически процеси, предизвикани от технологичните нововъведения. Те са обединени от понятието "Индустрия 4.0".

В началото на следващия месец Теодор Седларски ще представи България като иновационен хъб пред германската стартъп общност. Това ще стане в рамките на най-голямата стартъп конференция "Стартъп Кемп Берлин 2017 г.". От министерството уточняват, че България бе предпочетена като страна-партньор в тазгодишното издание на събитието.

Според икономическия министър данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията. Става ясно, че България изпреварва част от останалите страни членки на ЕС, доколкото развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) е своеобразен барометър за този процес.

ИКТ предприятията генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката, а 73,3% от наетите в сектора са на възраст под 40 години. Заплатите при лицата до 29 години са два пъти по-високи от средните за страната.