Надяваме се от 15 юни да имаме късен летен сезон, в тази насока работим, зависи каква ще е ситуацията в страната, свързана с коронавируса. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на bTV.

Към момента съветваме да не се отказват резервации, от 15 юни няма отказани нито от чужденците, нито от големите туроператори, но няма и записани нови, поясни Ангелкова.

Предвижда се създаване на приложение, което да показва капацитета на плажовете, т.е. колко места са свободни, за да няма струпване на хора.

Освен това се обмислят декларации, с които пристигащите ще заявяват, че не са носители на коронавирус, което изисква да се прави тест, преди да се тръгне на път, обясни Ангелкова.

Няма официална информация за фалити на фирми в сектора, отбеляза тя.

Представители на туризма у нас искат оставката на Ангелкова

Представители на туризма у нас искат оставката на Ангелкова

Основният упрек към нея е липсата на диалог и професионализъм в управлението на бранша

Около 700 фирми в сектор ресторантьорство и хотелиерство са се възползвали от мярката "60/40", добави Ангелкова.

Ще се следи ситуацията, междувременно се готвим с оптимизъм за късния летен сезон, разработили сме указания и препоръки, съгласуваме с МЗ и щаба, важно е как на световно ниво се развива коронавируса, важно е какво се случва и в останалите държави, щабът не е казал няма да има сезон, но не е казал и да няма записване. Ние сме тук, за да работим и да намерим баланс, нормално е да се търсят виновни, така отговори Ангелкова на исканата й оставка от представители на туризма у нас.

Не си отменяйте резервациите за морето за юли и август, съветва д-р Кунчев

Не си отменяйте резервациите за морето за юли и август, съветва д-р Кунчев

Той призова българите да устискат за празниците и да не се струпват

На твърденията, че Националния туристически портал струвал 24 долара, Ангелкова заяви, че би било добре да е така, но всякакъв вид внушения, които се правят в тази насока, са некоректни, защото тези 5 милиона са по линия на оперативна програма "Регионално развитие" още 2007- 2013 г., а сайтът е направен 2011-та, Министерството на туризма съществува от 2014 г.

Освен това 2 години поред бяхме обявили поръчка за обновяване на сайта на България, беше обжалвана тази процедура, 2 години след нейното обявяване, спечелихме нейното обжалване в съда, и този, който беше избран, отказа да я сключи, с оглед на това, че вече цените са различни", обясни тя.

Миналата година са обявили процедурата като временно решение, за да имат сайт.

Ангелкова бе категорична, че не става дума за механично прехвърляне, а за добавяне на ново съдържание, превод на други езици, нови видеа и поддръжка. 70 хиляди лева струва това, съобразно проучвания и специалисти, добави министърът.