Прозрачността ще бъде основният принцип на работа в Агенция "Пътна инфраструктура". Това заяви пред БНТ новият директор на АПИ Ясен Йорданов.

Той съобщи, че готви структурни промени в администрацията и увери, че в момента се извършва текущо пътно поддържане във всичките области на страната.

По негови думи "Дунав мост" е в тежко състояние и се нуждае от основен ремонт.

Подготвена е тръжна процедура, която ще излезе до дни, за основен ремонт. Има технически проект, скоро предстои съоръжението да бъде основно ремонтирано. Пределната цена на ремонта е около 21 млн. лв., но би могла да бъде надвишавана, уточни Йорданов.

Той бе категоричен, че публичиният интерес трябва да бъде защитен при разходването на обществени средства.

Според него цената няма как да бъде субективен критерий. Когато е представена от кандидата за изпълнение на Закона за обществените поръчки, трябва да бъде внимателно обследвана и когато прави своето предложение, трябва да е готов да го изпълни съгласно зададените технически спецификации, изисквания, които са част от тръжната документация, изтъкна шефът на АПИ.

Метална част от Дунав мост-Русе се откъсна и повреди тир
Обновена

Метална част от Дунав мост-Русе се откъсна и повреди тир

Движението в двете посоки по моста е спряно

Той ще изисква да се повиши нивото на работа в Пътната агенция, както и изискванията към изпълнителите на проектите.

Йорданов заяви, че най-ниската цена ще гарантира преди всичко прозрачност при избора на изпълнител, защото няма да има субективен критерий, който да бъде намесен.

"По отношение на това да бъдат ограничени кандидати, които биха спекулирали с даване на дъмпингови цени, сме подготвили технически, икономически, финансови критерии, които все пак трябва да бъдат достигнати и преодолени от кандидатите. Считам, че това ще даде достатъчно добра база, за да могат да се получават цени от кандидати, които са в състояние да изпълнят поръчките", поясни шефът на АПИ.

По негови думи в момента се извършва текущо поддържане на пътната мрежа във всички 27 области, по всички магистрали, като това не включва основни ремонти. През изминалите два месеца са сключени договори за няколко проекта, които ще бъдат изпълнени като основни ремонти.

Йорданов призова гражданите да изпращат сигнали до Пътната агенция за всички проблемни участъци, които забелязват. Посочи, че през 2022 г. са направени ремонти на 542 обекта с обща дължина 615 км и за общо 450 млн. лв.

МРРБ спря обществени поръчки на АПИ за ремонт и поддръжка на пътищата за 4 млрд. лв.

МРРБ спря обществени поръчки на АПИ за ремонт и поддръжка на пътищата за 4 млрд. лв.

Спешно се изготвят правила за провеждане на нови процедури, за да не се забавят дейностите

Периодично се извършва подмяната на еластичните огради по магистралите. През изминалия месец са ремонтирани почти всички нарушения на съоръженията за пътна безопасност. Извършва се текущо поддържане на опасни участъци по АМ "Тракия".

Йорданов отбеляза, че в момента претеглянето на камиони с товар се извършва от преносими кантари на ДАИ, защото сензорите за тегло от системата ТОЛ все още не са сертифицирани, макар да са монтирани преди четири години. Някои от тях вече били излезли от строя.

За фиктивни ремонти за милиони алармират от ИПБ

За фиктивни ремонти за милиони алармират от ИПБ

От Института пътна безопасност ще сезират за казуса прокуратурата