Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция откри сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на дейности по ремонт и поддръжка на пътища от Агенция "Пътна инфраструктура".

Инспекцията е възложена от заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28 юни миналата година, а докладът е представен на Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството съответно на 29 и 25 август 2023 г.

Задачата на финансовата инспекция е да се провери дали е спазена нормативната уредба в областта на обществените поръчки при възлагане на дейности, чрез допълнителни и извънредни задания при изпълнението на сключени договори, за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2021 г. с предмет поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища.

Асен Василев праща ДНСК и АДФИ да проверят всеки километър пътно строителство

Асен Василев праща ДНСК и АДФИ да проверят всеки километър пътно строителство

Докладът ще бъде внесен и в прокуратурата, и в Народното събрание, което трябва да гласува закон за търпимост

Проверени са 95 допълнителни и извънредни задания за общо 718 833 709 лв. без ДДС, квалифицирани от органите на ДНСК като "основен ремонт" по договорите за превантивно поддържане на републиканските пътища от Пътната агенция.

Установено е, че по 90 допълнителни задания за 710 331 833 лв. без ДДС без основания са изменени договорите за извършване на поддържане на републиканските пътища и с тях са възложени дейности с обхват и естество на "основен ремонт", които са извън предмета им. С това са нарушени съществени изисквания на ЗОП.

За нарушенията при възлагане на поръчките са съставени 69 акта за административно нарушение срещу четири длъжностни лица, подписали допълнителните задания.

По останалите 21 задания не е ангажирана административнонаказателна отговорност срещу отговорните длъжностни лица, подписали допълнителните задания, поради изтекли тригодишни срокове по ЗОП.

Откриха сериозни нарушения в договор за изграждане на участъци от "Хемус"

Откриха сериозни нарушения в договор за изграждане на участъци от "Хемус"

Договорът за 1.35 мрд. лв. бил сключен при категорично завишени цени