Икономическа полиция разследва кой е производителят на 600-те килограма канцерогенни фъстъци, за които вчера РИОКОЗ - Пловдив съобщи, че са произведени в Садово от Деян Попов. По случая е сезирана и Окръжна прокуратура.

Днес Сдружението на фъстъкопроизводителите Садово заяви, че няма никакви доказателства, че фъстъците са произведени от Деян Попов. На пресконференция ръководството на Сдружението обясни, че ядките не може да са заразени с афлатоксини, защото гъбата - носител на заразата вирее само при тропически климат и висока влажност, каквито в България няма.

Научен сътрудник Станислав Стаматов обясни обаче, че фъстъците може да са заразени, ако са съхранявани в склад, където при това е имало канцерогенни вносни фъстъци.

Припомням, че преди три месеца фъстъците са били продадени от Попов на фирмата Чериса, която ги доставила на габровска фирма. Директорът на РИОКОЗ - Пловдив д-р Ани Егинлиян потвърди, че икономическа полиция работи по случая и уточни, че други проби за наличие на афлатоксини във фъстъци на Попов не са взимани.

Въпреки, че обеща да присъства на пресконференцията Диан Попов не дойде с извинението, че адвокатът му е забранил да разговаря с медиите.

Според председателя на Сдружението Петър Христозов това е атака срещу българските производители, защото садовските фъстъци са чисти, в момента имат пазар и държат добра цена, което е неизгодно за вносителите на този вид продукция.