emaxpress
Енергетиката е в центъра на българската политика и премиерът Бойко Борисов балансира между Изтока и Запада.

Това обяви телевизия "Евронюз" преди да излъчи интервю с българския премиер.

Бойко Борисов, който бе избран през юли, се надява да извлече полза от руския проект за газопровод "Южен поток" и неговия европейски конкурент "Набуко", без да рискува България да пострада от бъдещ скандал.

Нормално е да сме притеснени, заради предишния ни опит. Аз наистина се надявам, че отношенията между Украйна и Русия няма да се влошат, както се случи миналата година. Точно сега, ние увеличаваме резервите от природен газ в хранилището ни в Чирен и в същото време създаваме газова връзка към Гърция. По този начин можем да се снабдим с газ, ако има недостиг. ", заявява Бойко Борисов в интервюто.

На въпрос дали при евентуална нова криза между Русия и Украйна, България би могла да се справи без проблем, Борисов посочи, че се надява да не сме част от нея.

На фона на добрите отношения между България и Русия не би било нормално да се окажем в подобна ситуация отново и затова израждането на „Набуко" заедно с Южен поток" ще помогне за разрешаването на проблема, смята премиерът.

Относно неединодушието в ЕС по отношение на кой от двата проекта да бъде подкрепен Борисов отбеляза:

„Страната ни заема стратегическо положение между Азия и Европа и в нашата предизборна кампания, ние заявихме, че приоритетен проект за нас е "Набуко": Тъй като Европейската комисия участва в него, ние сме готови да участваме с 300 млн. евро. Така че нямаме проблем с "Набуко"., каза Борисов.

По отношение на "Южен поток" - в разговора с премиера Путин аз заявих, че ние няма да се противопоставяме на този проект. И, както знаете, налице е споразумение между предишното правителство и Русия за "Южен поток", така че ние смятаме, че и двата проекта могат да бъдат изпълнени.

На въпрос на Евронюз дали има членове на правителство, на които не вярва, Бойко Борисов отговори категорично, че не се съмнява в никого.