Средния размер на необслужваните задължения (лоши дългове) на българите нараства с 22% за 2016 година, съобщават от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Според статистика от независимия институт за маркетингови изследвания "Ипсос България" дългът у нас през 2016 г. е 912 лева при 747 лева през 2015 година и едва 485 лева за 2014 г. Това означава, че ръстът в средния размер на индивидуалния дълг на българина се е удвоил спрямо дълга, отчетен преди две години.
Според председателя на АКАБГ Райна Миткова тази информация ясно сигнализира, че макар и по-рядко, потребителите у нас задлъжняват за все по-значителни суми.

Като причина за нарастващия дълг на българина, Миткова посочва растящия оптимизъм в българите през последните две години. Според нея подобрението в икономическата обстановка в България е върнала интереса на потребителите към тегленето на кредити.

От АКАБГ допълват, че през 2016 година броят на хората, които не успяват да изплатят заемите си, видимо намалява. Компаниите, които използват кредити, запазват нивата на междуфирмена задлъжнялост, но възложените за събиране вземания нарастват с 66%.

При индивидуалните потребители общият обем възложени вземания намалява - от 1.96 млрд. през 2015 до 1.67 млрд. през 2016 година. Според АКАБГ спадът се дължи на активната продажба на портфейли от страна на банките. Тези дългове вече не са собственост на банките, съответно не влизат в статистиката за възложени за обработка на колекторски агенции дългове, допълват те.