Дебат на експертно ниво в Европа за нодуларния дерматит смята да инициира българското Министерство на земеделието.

България настоява Европейската комисия да излезе със специално решение за мерките за справяне с болестта. Това, за което ще се настоява, е при откриване на огнище на болестта да се убиват само животните, при които заразяването е доказано.

Затова по искане на страната ни ще бъде организиран научен, експертен дебат в рамките на ЕС, съобщи министър Десислава Танева, цитирана от БНР.

Към вчерашна дата у нас има 80 огнища на нодуларен дерматит. В три от тях пробите са отрицателни. Очакваните разходи на държавата за борба с болестта са около 15 милиона евро. Те ще могат да бъдат компенсирани от Европейската комисия. 

Очакванията на експертите е обаче заболяването да се разпространи още. Втората пратка със 175 хиляди ваксини пристигна на 16 май и вече е разпределена по райони. Последната пратка от 100 хиляди ваксини трябва да пристигне в края на юни.

Българската страна иска да подложи на дебат предложението да подлежи на убиване само болното животно, а контактните с него да се изолират и след преминаване на карантинния срок, който е 28 дни, да бъдат обявявани вече за безрискови. Това обаче трябва да се обоснове и от науката.