Европейската комисия е дала принципно съгласие да бъдат предоставени средства на млекопроизводителите в максимално възможния размер за ЕС - по 22 евро на тон мляко.

Това съобщи заместник министърът на земеделието Светла Бъчварова, цитирана от БНР.

Според нея избраният вариант на база получена квота, а не на брой животно, е по-изгоден за България.

Вариантът и получената квота е поводобаче за протеста на млекопроизводителите, който започна пред Министерството на земеделието. Според разчети на Асоциацията на млекопроизводителите договореното с ЕК означава не повече от 4 стотинки субсидии за литър качествено мляко, което не е удовлетворително.

Светла Бъчварова поясни, че българската страна е подадено и заявление субсидията да бъде на бройка животно - така, както се подпомага в страните-членки в ЕС. Тоав дава възможност плащането да става в пакет и да бъде в диапазона 120-140 евро.

"Отчетите и данните, които се показват в Евростат и които са действителност, показа, че средната млечност в България на крава е 3 600 литра.

Изчислено спрямо европейските страни, където средната млечност е 6 000 на нас ни се предложи такава възможност, но не повече от 70 евро на крава, докато чрез квотата плащането става около 85 евро на крава, обясни механизма Бъчварова и коментира:

"Тоест ние сме избрали по-оптималния вариант, по-лесния за прилагане и възможно най-бързия, който може да бъде реализиран до началото на декември."

 В бюджета за следващата година е заложено зърнопроизводителите да получат допълнително по 9 лв. на декар, съобщи още зам.-министър Бъчварова.