България разполага едва с половината от необходимия резерв от енергийни мощности. Това заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от БНР.

По думите му, ако някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" спре да произвежда ток, може да има сериозен проблем със снабдяването. Николов даде пример с Македония, която няма резервни мощности и при недостиг на електроенергия се налага да внася ток.

Има голям проблем със студените резерви, които в момента са в Бобов дол и в ТЕЦ - Варна, защото са заявени над 1000 мегавата студен резерв. Те в момента нямат и половината. Ако отпадне системата 1000 мегавата, не съм сигурен, че ще може да ги покрие този студен резерв. Няма мощност", посочи Николов.

По думите му се предвижда преструктуриране на Българския енергиен холдинг. Най-вероятно АЕЦ "Козлодуй" и държавните дялове от топлоелектрическите централи в комплекса "Марица- Изток" ще се обединят с Националната електрическа компания.

В момента сме стигнали до абсурдната ситуация АЕЦ "Козлодуй" да се конкурира на международните пазари с НЕК, където и двете са държавни дружества", допълни Валентин Николов.