Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) свика Общото си годишно събрание, на което трябва да приеме своя антикризисен план за България.

В него ясно е записана волята на членовете на Конфедерацията за „едностранна официална евроизация" т.е. България да смени в най-кратки срокове валутата си от лев в евро.

Председателят на КРИБ Иво Прокопиев оправда това искане с аргумента, че по този начин ще отпадне валутният риск.

От КРИБ настояват и да бъде отложено планираното 20-процентно увеличение на природния газ от 1 януари 2009 г. - до момента, когато спадналите цени на петролните деривации ще го компенсират.

Сред исканията на Конфедерацията за антикризисни мерки са и намаляване на социалната осигуровка с 5 процентни пункта за работодателите, както и премахването на данък „дивидент" и възстановяването на ДДС на два етапа - 80% преди приключване на данъчната проверка на фирмите, които са с добра репутация и са доказано добри данъкоплатци.

Антикризисният план предвижда и създаване на „ad hoc" група към премиера, в която да участват представители на реалния и финансовия сектор.

Те ще анализират развитието на кризисните процеси и ще препоръчват на правителството подходящи политики за преодоляването им.

Планът на КРИБ предлага и въвеждането на допълнителен фискален стимул, ориентиран към финансова подкрепа за фирмите и домакинствата в размер на поне 1% от БВП.

Работодателите предлагат въвеждане на система на гъвкаво работно време.
Предложената мярка е включена в антикризисния план на Конфедерацията за справяне със световната финансова криза и цели запазването на работните места.

От КРИБ предлагат работниците, които са освободени от работа за около 20-30% от работното им време, да получават обезщетение за времето, в което не са работили, което да е процент от обичайното им нетно възнаграждение.

Като част от антикризисния план на КРИБ е включена и работата с еврофондовете като „основен източник на ликвидност при криза".

От Конфедерацията предлагат представителният бизнес да бъде включен във всички стадии на работата с европейските фондове както и да бъдат приети всички предложения на КРИБ за промяна в Закона за обществените поръчки.