Голяма част от земеделски производители все още не са получили европейските субсидии за обработка на земя.
За това алармираха стопани от различни региони на страната в офиса на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Фермерите обясниха, че по банковите им сметки все още не са преведени никакви пари, а когато са декларирали площите, които обработват не са констатирани застъпвания и други нарушения.

Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че всички земеделски производители, които са изрядни, са получили субсидии от Европейския съюз, а националните доплащания към тях ще бъдат изплатени до края на февруари.

През декември бяха изплатени едва около 10 процента от националните доплащания за единица площ. Въпреки това все още има стопани, които не са получили никакви пари като според тях няма конкретна причина за това.

Производители алармираха още, че не са изплатени и субсидии за необлагодетелствените райони, както и за агроекология. Фермерите настояват земеделският министър да даде обяснение за причината биоземеделците и зеленчукопроизводителите все още да не са получили дори европейските средства.

От АЗПБ искат министерството да излезе с конкретни срокове, в които ще бъдат платени парите за обработка на земя, които се полагат на земеделците.