БДЖ-пътниците по линията София-Бургас вече могат да ползват безплатен безжичен интернет. В състава на тези влакове ще има включен вагон тип „бистро".

С това се слага началото на съвместен Пилотен проект между „Холдинг БДЖ" ЕАД и Nokia Siemens Networks за поетапно внедряване на интернет във влаковете.

Новата услуга беше официално представена днес в бърз влак „София - Бургас" в присъствието на зам.-министъра на транспорта Камен Кичев, шефът на БДЖ Пенчо Попов и Мартин Богоев -изпълнителен директор на Nokia Siemens Networks в  България.

Идеята на проекта е да видим нуждата от тази услуга, използваемостта, покритието по целия железопътен път. След като направим всички тези заключения, ще започне и поетапното въвеждане на услугата в системата на БДЖ, заяви Камен Кичев.

Нововъведението беше тествано от Михаел Тремел, ръководител на екипа от Nokia Siemens Networks за осигуряване на широколентова връзка във влаковете в цяла Европа.

Wi-Fi свързаността е неразделна част от ежедневието на всеки един от нас, а възможността да сърфирате в интернет, да използвате електронната си поща, да четете новини онлайн, докато пътувате с влак, е освен удоволствие и огромно предимство за железопътния транспорт в сравнение с всеки друг транспорт, подчерта той.

Пилотният проект се реализира в рамките на шест месеца, като за този период услугата ще бъде безплатна както за пътниците, така и за БДЖ, подчерта Пенчо Попов и добави, че след това ще бъде направен анализ на интереса към услугата, както и на покритието на мобилните оператори по линията.

Той уточни, че услугата ще бъде безплатна за пътниците и след изтичането на тези шест месеца.

Мартин Богоев от своя страна подчерта, че неговата компания има възможност да предложи различни идеи и приложения, които да осигурят комфорта на пътниците.