Може да се намери нова работа за много уволнени работници у нас. Голямо предприятие в района е изявило интерес за наемане на близо половината от уволнените служители от мината за добив на флуорит в град Чипровци. Новината донесе вицепремиерът Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

По думите му се провеждали редица разговори, свързани със затварянето на мината и уреждането на по-нататъшните отношения между работодателят и работниците. В 15.30 часа вчера е постъпило официално удостоверяване за планирано масово уволнение в Дирекция „Бюро по труда” град Монтана, обяви Калфин.

Това означава, че в срок от 30 дни, работодателят ще освободи 106 работници и служители. Процедурата в този случай е да се създадат специални екипи, които да потърсят възможност, за тези които са квалифицирани, но и за онези, които имат нужда от допълнителна квалификация.

Това нещо вече е направено, обясни министър Калфин. Той допълни, че бюрото по труда ще положи всички усилия за преквалификация на освободените служители.

В този район безработицата е висока. Вече са наблюдава една тенденция, в която високата безработица генерира липса на инвеститори.

Неотдавна имаше инвеститори, които специално се обърнаха към МТСП с искане да им бъдат осигурени определен брой работници за голяма инвестиция в област Монтана, разкри Калфин.

Той призна обаче, че екипът му изпитва трудност да се случи това, защото сред регистрираните безработни има голям брой без никакво образование и квалификация.