Да се създаде Министерство на външната търговия, което ресорно да поеме развитието на на българския износ.

Това предложи заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по време на обсъждането на експортната стратегия на страната. 
В него взеха участие и членове на Съвета за икономически растеж, научните среди и депутати.

Стратегията за развитие до 2013 година бе представена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. В нея се предлагат създаването на няколко институции в подкрепа на външната търговията, което според Цветанов би разводнило отговорността върху процеса.

В експортната стратегия се предвижда създаването на сто индустриални зони до 2013 г. в подкрепа на външнотърговската политика на страната. Представителите на бизнеса изразиха съмнение в реалистичността на бройката и в това дали тези зони биха облекчили администртивните процедури за бизнеса.

Сред другите мерки на стратегията е създаване на експортен съвет към МИЕ с участие на бизнеса. Предвижда се да има и агенция за подкрепа на експорта "Бултрейд", която ще се занимава със секторни анализи и намиране на партньори за българските фирми, а експертите в службите по търговско-икономически връзки ще са представители на политическо ниво в съответната държава, каза Куюмджиев, цитиран от БНР.

В стратегията се предвижда след изпълнението на мерките през 2013 - 2014 г. страната да има нулев търговски дефицит.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев посочи, че на страницата на министерството няма нито един доклад от търговски представител в която и да е страна с отчет за свършеното.