emaxpress
Всички ГКПП-та на българо-гръцката граница са отворени.

Това съобщиха за news.bg oт Гранична полиция.

Движението през пунктовете се осъществява нормално. На нито един няма колони от превозни средства.

От Гранична полиция добавиха, че въпреки отменената блокада, тежкотоварната техника на гръцките фермери е все още по пунктовете на границата.

Вчера, след среща с премиера Бойко Борисов, гръцките фермери се съгласиха да вдигнат блокадата на ГКПП Кулата- Промахон.

Заради проблема по границата ни българското правителство поиска помощ от Европейската комисоия. В резултат вчера ЕК настоя гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

В становището на комисията се посочва обаче, че в Брюксел следят проблема, но не може да вземат отношение по искове на българското правителство за евентуални компенсации заради затварянето на границата.

Припомняме ви, че България стартира и процедурата в съда в Люксембург заради гръцката блокада.

Заради престоя на границата на товарните камиони се създаде опасност от изтичане на срока на годност на някои хранителни продукти, превозвани от блокирани на Кулата тирове.

Според изчисленията на министерството на транспорта дневните загуби за превозвачите, земеделци и заетите в туризма възлизат на три милиона евро.

Към българското недоволство от блокадата на българо-гръцката граница се присъедини и Румъния.
Заедно с министър Мирослав Найденов румънският министър на земеделието е подписал писмото, с което България и Румъния сезират ЕК за създалата се ситуация.