АЕЦ „Белене" може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти както на Балканите, така и в Европа.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Ню Йорк с посланика на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар.

За строежа на АЕЦ „Белене" министър-председателят е изтъкнал, че в момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала, затова за страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта.

С посланик Морнингстар са били бсъдени още проектите по изграждане на интерконекторната връзка на страната ни с Гърция, реализацията на „Набуко" и „Южен поток", както и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй".

Премиерът Бойко Борисов е изложил пред Морнингстар и позицията на страната ни относно строителството на проекта „Набуко" - вноските, дължими от държавите от ЕС, участнички в изграждането на трасето, да бъдат признати от Съюза като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети.

Премиерът Борисов и Ричард Морнингстар са обсъдили още възможностите за внос на газ от Ирак като алтернативен доставчик и за добив на шистов газ в България.

Преди разговора с посланик Морнингстар премиерът Борисов разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

По време на срещата Бан Ки Мун е отличил пред Борисов добрите връзки и отличното сътрудничество на организацията с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Той е благодарил за участието и ролята на българския контингент в Афганистан

Премиерът и генералният секретар на ООН са обсъдили политическата и икономическата обстановка на Балканите, както и процеса на подпомагане на Пакистан след природните бедствия в страната.

„България е една от най-заинтересованите страни на Балканите да има стабилност", е заявил от своя страна Бойко Борисов, отчитайки положителния доклад на ЕК, в който се адмирира волята на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност.