По предварителни данни на "Булгаргаз" загубите на дружеството от спрените доставки на газ през януари са 20 млн. долара.

Това обяви на семинар изпълнителният директор на "Булгаргаз" и член на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) Димитър Гогов, цитиран от БТВ.

Според него те би трябвало да се заплатят пряко по договорите за доставка,  като неустойки за недоставено количество и още около 80 млн. лева от пропуснати ползи и нанесени щети.

Най-голямото неизпълнение по договорите за доставка е от страна на "Овергаз", тъй като това дружество е и най-големият доставчик, уточни Гогов.

По думите му най-малко е неизпълнението от "Газпромекспорт", защото то доставя газ специализирано за потребителите в Югозападна България, употребяващи газа по транзитния газопровод към Гърция.

Вариантите за обезщетение на българската газова компания са или чрез доставка на газ на преференциална цена, или чрез финансово плащане за пропуснати ползи и нанесени щети, посочи още Гогов.

Една от нанесените на "Булгаргаз" щети е цената на транзита за Румъния, добави той. Ние плащаме константна цена, независимо от пренесеното количество и от тази гледна точка търпим загуби, каза Гогов.

Втората щета е разликата в цената на закупения газ от Гърция и цената, по която се доставя газ от Русия. Българското дружество е пропуснало ползи и от продажбата на природен газ на своите клиенти, защото такива продажби не е имало.

Гогов допълни, че вчера са били подписани протоколите с доставчиците и след като се изясни какво е разпределението на неизпълнените доставки, ще бъдат предявени претенциите на "Булгаргаз" към тях.

Имаме достатъчно количества газ в момента за покриване на нуждите на потребителите за февруари, посочи още  Гогов.

Извършено е и авансовото плащане към "Газпром".

Благодарение на преговорите с гръцката страна вече е възможно доставяне на количества от Гърция без никакво забавяне в случай, че се повтори ситуацията от началото на януари, когато доставките от Русия бяха прекратени.
За гарантиране на доставки от Гърция българската страна е епозирала определена сума в гръцкия газотранспортен оператор, съобщи още Гогов.