На 17 септември започват едночасовите ефективни протести в свързаните с бизнесмена Христо Ковачки Мини „Черно море". Това обявиха от регионалната организация на КТ „Подкрепа" в Бургас.

Причината за стачката са неизплатени заплати. А възнагражденията на работниците не са преведени заради задължение на ТЕЦ-Сливен за въглищата, произведени в мините. ТЕЦ-ът от своя страна има да взима около 5 млн. лв. от НЕК, които са по договор за изкупуване на електроенергия.

Пред Money.bg лидерът на регионалната организация на синдиката Иван Костадинов заяви, че мините дължат на работниците си две заплати - за юли и август. За юли общата сума е 270 хил. лв., а за август 340 хил. лв. Той посочи, че не е ясен точният брой на миньорите, които са останали без заплати.

Костадинов каза, че ситуацията е критична заради това, че служителите на мините са останали без каквито и да е средства и не могат да изпратят дори децата си на училище.

Той посочи, че в началото на месеца е имало среща между представители на НЕК, енергийното министерство и синдикатите, на която е била постигната договорка Националната електрическа компания да преведе до 15 септември дял от своите задължения към ТЕЦ-Сливен. Това обаче не се е случило.

Костадинов е категоричен, че ако до 18 септември работниците не получат заплатите си, ще се пристъпи към „ефективни стачни действия до постигане на целево решение за преодоляване на критичната ситуация".

По думите му е много вероятно миньорите отново да влязат под земята и да не излязат от там, докато не се намери някакво дългосрочно решение на създалата се ситуация.

Припомняме, че такава ситуация имаше в средата на октомври 2013 г. Тогава 50 работници от нощната смяна не напуснаха мината и останаха 300 метра под земята в продължение на 18 часа.

Справка на Money.bg в сайта на Министерството на икономиката и енергетиката обаче показа, че ТЕЦ-Сливен е едно от дружествата, получили най-голям дял от вземанията си спрямо останалите производители на електроенергия. От началото на годината НЕК е превела близо 12 млн. лв. на дружеството, което представлява 71% от договореното.

Отбелязваме, че средно електроцентралите са получили 50% от това, което НЕК е трябвало да им плати за произведената електроенергия, като има и компании, които са получили едва 23% от парите си.

По-добра разплащаемост НЕК има единствено с ТЕЦ-Марица изток 2 и други две топлоелектрически централи, свързани с Ковачки - Бобов дол и Брикел.

Каква е причината, въпреки добрата разплащаемост на НЕК към ТЕЦ-Сливен, Мини „Черно море" да останат без налични пари не е ясна.