CEZ Group произведе 31.9 ТWh електроенергия през първите шест месеца на 2006 година, което е 4.3% увеличение в сравнение с януари-юни 2005 година, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Постигнатият резултат бележи исторически връх в производството на групата за шестмесечие, който се дължи основно на повишеното производство от ядрени и водни електроцентрали през периода.

След придобиването на полските електроцентрали ТЕЦ Elcho и ТЕЦ Skawina общата инсталирана мощност на CEZ Group достигна 13 132 MW. Сега групата управлява 17 топлоелектрически централи, 34 водноелектрически централи, 2 атомни централи, 2 вятърни централи и една слънчева централа.

За периода януари-юни 2006 година продажбите на електроенергия на CEZ Group са нараснали с 11.2% до 41.3 TWh. Предпоставка за увеличението е по-голямото търсене на вътрешния пазар и присъединяването на румънското електроразпределение Electrica Oltenia.

Трите български електроразпределителни дружества, които CEZ придоби в края на 2004 година, също допринесоха за положителните оперативни резултати на групата, като отбелязват 4.3% (181.5 GWh) ръст на продажбите на електроенергия за периода.

„Оперативните резултати за първото полугодие показват, че CEZ Group е в добро състояние, особено по отношение на оперативната дейност. Успешно завършените през тази година сделки за полските електроцентрали ТЕЦ Elcho и ТЕЦ Skawina се отразиха позитивно на резултатите на компанията.
Това, както и присъединяването на ТЕЦ Варна към групата, е добра основа за растеж в бъдеще", заяви Мартин Роман, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на CEZ.