На фона на спокойната радиационна обстановка в страната, единствено при събраните в планински масив в Централни Родопи гъби при един-два случая е имало завишени нива на радиоактивност.

Това обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов от парламентарната трибунa в отговор на депутата Иван Иванов относно случая на конфискувани и унищожени във Великобритания радиоактивни гъби с български произход.

Изследването на същия вид гъби - овчи крак, в други части на страната не е доказало наличие на радиация, каза още той. Найденов обясни, че в момента няма как да бъдат направени допълни изследвания на този вид гъба, защото тя расте през септември и след появата й пред есента предстои извършването на такива.

Той допълни, че търговия с гъби от същата пратка, която е спряна на Острова, не е осъществявана с други страни-членки или трети-страни. По думите на аграрния министър на собственика на фирмата е връчено предписание да актуализира системата за анализ.  

Този отговор обаче видимо не удовлетвори депутата Иванов, който поиска да разбере защо радиационните гъби  са засечени от британските власти, а не са проконтролирани от органите у нас.

Министър Найденов поясни, че не става въпрос за износ, а за свободно движение на стоки. Отговорността за извършаване на мониторинг по отношение на радиацията е на оператора с гъби.Българската агенция по храните от своя страна проверява вече направения анализ от оператора.

За да не се получава проблем с имиджа на България като транспортьор на гъби, с писмо от 18 май на агенцията операторите и компетентните органи са задължени да изследват всички проби гъби, които се изнасят по някакъв начин, съобщи министърът на земеделието. Найденов изтъкна още, че това ще натовари бюджета на Агенцията, но въпреки това ще бъде осъществявано.