Като историческа беше определена срещата между енергийните министри на България - Теменужка Петкова, на Гърция - Панайотис Лафазанис, както и на зам.-министъра от румънска страна Адриян Албулеску.

Тази квалификация е на министър Петкова, която обяви, че днес са станали ясни ключови моменти от предстоящото изграждане на интерконтекторите между България и Гърция и между България и Румъния, които представляват т. нар „Вертикален газов коридор".

Срещата между тримата високопоставени правителствени членове завърши с подписването на споразумение за правилата за работа на групата за сътрудничество, която ще работи по осъществяването на Вертикалния газов коридор. Беше подписано и споразумение за създаване на проектна компания за газопровода Гърция - България с капитал от 10 млн. лева.

Това, което стана ясно от срещата, е, че най-вероятно изграждането на газовата връзка с Гърция ще започне през март 2016 г. и ще приключи до края на 2018 година. Очаква се окончателното инвестиционно решение за този проект да бъде взето на 29 май тази година.

Строежът на близо 180-километровата връзка се очаква да бъде финансиран от Европейската комисия с грант от 220 млн. евро. Писмото за искане на този грант е вече изпратено в ЕК, заяви вицепремиерът по европейските въпроси и икономическата политика Томислав Дончев.

Планираният капацитет на газопровода, който трябва да ни донесе газ от Азербайджан, както и от терминалите за втечнен газ на Гърция е между 3 и 5 млрд. куб. м. на година.

Гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис заяви, че връзката между България и Гърция, както и „Вертикалният газов коридор" са коридори на приятелството и сътрудничеството.
Теменужка Петкова обяви, че на срещата е постигнат и важен пробив по отношение на газовата връзка между България и Румъния.

Припомняме, тя трябваше да заработи преди повече от 2 години, но авария на трасето под Дунава блокира нейното изграждане. Сега Петкова заяви, че се очаква връзката с Румъния да стане факт до края на годината.

Важен момент от нейното изграждане бе и липсата на компресорна станция на румънска територия, която да позволи в страната ни да влиза по-голямо количество газ от предвидените 0.5 млрд. куб. метра.

Пред журналисти зам.-министърът на енергетиката на Румъния Албулеску заяви, че такава компресорна станция ще бъде изградена до 2018 г., каквито планове има румънският газопреносен оператор Трансгаз. Съоръжението ще позволи доставки на синьо гориво за България в размер на 1.5 млрд. куб. м. годишно.

На срещата не бе подминат и въпросът за евентуалната реализация на „Турски поток" през Гърция. Министър Лафазанис заяви, че ако такъв проект бъде осъществен през гръцка територия, то той най-вероятно ще бъде осъществен с тръби, които ще са собственост на гръцкия газопреносен оператор. Той посочи още, че тази тръба ще бъде изградена изцяло по европейските правила и съблюдаването на Третия енергиен пакет.

Лафазанис даде да се разбере, че Гърция би се включила в този проект, но отбеляза, че страната му не носи отговорност за спирането на „Южен поток", който трябваше да "акостира" на българския бряг. Той обаче подчерта, че проектът „Турски поток" към този момент е на фаза разговори между участниците и няма подписани обвързващи споразумения.